Abstract

OBJECTIVES: to follow-up mortality of agricultural nursery workers of the province of Pistoia (Tuscany Region, Central Italy).
DESIGN: the cohort of nursery workers of the Pistoia province was assembled from two sources: subjects who obtained a pesticide license (PAT) and subjects who had been working in agricultural nursery, based on the 2003 regional census (LIF). Vital status and causes of deaths were ascertained through the official records of the municipalities and the Tuscany Mortality Register. The follow-up period for PAT cohort was from 01.01.1984 to 31.12.2015 and for LIF cohort was from 01.01.2003 al 31.12.2015. 
SETTING AND PARTICIPANTS: the total cohort included 2,732 males and 326 females: the PAT cohort included 1,602 males and 106 females, and the LIF cohort included 1,130 males and 220 females 
MAIN OUTCOME MEASURES: general and cause-specific Standardized Mortality Ratios (SMRs) and 95% confidence intervals were calculated for the entire cohort and for the PAT and LIF sub-cohorts. Expected deaths by age and gender for each cause of death were obtained from applying the respective rates in the Tuscan population.
RESULTS: overall mortality was lower than expected, with notable deficits for all cancers and some specific causes in both genders. Among males, increased SMRs were observed for pancreas (17 observed cases: SMR 129; CI95% 75-207), prostate (22 cases: SMR 121; CI95% 76-183), bladder (18 cases: SMR 139; CI95% 83-220) cancer, and also for multiple myeloma (5 cases: SMR 120; CI95% 39-281). Among females, increased SMR for cancer of digestive system and peritoneum was observed (3 cases: SMR 152; IC95% 31-445). The analyses by calendar period also shown excess for cancers of the genital and urinary system and the lymphohematopoietic system.
CONCLUSIONS: although overall deficits for all causes and all cancer were observed, there were notable exceptions for some specific cancer causes, that might be related to pesticides exposure.

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Riassunto

OBIETTIVI: approfondire il quadro di mortalità, in particolare il rischio cancerogeno, in agricoltori operanti prevalentemente nel florovivaismo della provincia di Pistoia, conducendo uno studio di coorte.
DISEGNO: la coorte è formata da soggetti con certificato di abilitazione all’acquisto, uso e detenzione di prodotti fitosanitari (PAT) e soggetti dell’elenco delle ditte individuali florovivaistiche rilevate dal censimento regionale del 2003 (LIF). L’accertamento dello stato in vita è avvenuto attraverso il Registro di mortalità regionale (RMR) e i registri degli uffici anagrafici comunali. Il periodo di follow-up va dal 01.01.1984 al 31.12.2015 per la coorte PAT e dal 01.01.2003 al 31.12.2015 per la coorte LIF. 
SETTING E PARTECIPANTI: la coorte è costituita in totale da 2.732 uomini e 326 donne, di cui 1.602 uomini e 106 donne nella coorte PAT e 1.130 e 220 nella coorte LIF.
PRINCIPALI MISURE DI OUTCOME: rapporti standardizzati di mortalità (SMR) e intervalli di confidenza al 95% per tutte le cause e per cause specifiche sia per l’intera coorte sia per le due sottocoorti (PAT e LIF). Sono stati usati i tassi di riferimento della popolazione residente nella Regione Toscana.
RISULTATI: sia negli uomini sia nelle donne, sono stati osservati SMR in difetto per tutte le cause, per tutti i tumori e per alcune cause specifiche. Risultano in eccesso negli uomini SMR per tumore del pancreas (17 casi osservati: SMR 129; IC95% 75-207), della prostata (22 osservati: SMR 121; IC95% 76-183), vescica (18 osservati: SMR 139; IC95% 83-220), ma anche per mieloma multiplo (5 osservati: SMR 120; IC95% 39-281). Nelle donne si osserva un aumento per i tumori dell’apparato digerente e del peritoneo (3 osservati: SMR 152; IC95% 31-445). Le analisi per quinquennio di calendario, inoltre, mostrano eccessi per tumori dell’apparato genitourinario e del sistema emolinfopoietico.
CONCLUSIONI: dallo studio emerge un difetto di mortalità per tutte le cause, tutti i tumori e per alcune cause specifiche, mentre sono in eccesso alcune sedi tumorali che potrebbero essere associabili all’esposizione a prodotti fitosanitari.

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