Abstract

Background: in recent years, food safety has become increasingly important and a public health priority, especially in developed and rich countries.

Objectives: to investigate knowledge and perception of food risk among young adults and the related behaviours.

Design: observational study conducted from March to October 2022 through the administration of an anonymous questionnaire based on multiple-choice questions spread online through social networks.

Setting and participants: 317 men and women with a mean age of 23.6 ± 6.7 (71% F, 29% M), mainly students, who filled the questionnaire and gave their consent to the use of personal data for the purpose of scientific research.

Main outcomes measures: knowledge, attitudes, and perception of food risk in the target population.

Results: the majority think that food safety is very important to their health. The most perceived food risks are the presence of pesticides, bacterial and viral contamination, residuals of antibiotics and/or hormones, and microplastics. More than half believes to be poorly informed about the risk associated with food consumption. There is a high level of trust in data from scientific evidence and physicians and a low level of trust in data from European institutions and the Italian government. Almost everyone thinks that public authorities should provide more information.

Conclusions: these data show a good knowledge of the importance of food safety for health; nevertheless, the majority does not feel well informed. The evaluation of the risk perception and of the factors influencing it is important for the success of the information/communication about food safety and for the consumer empowerment.

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Riassunto

Introduzione: negli ultimi anni, la sicurezza alimentare è diventata sempre più importante e una priorità per la salute pubblica, specie nei Paesi sviluppati e ad alto reddito.

Obiettivi: indagare la conoscenza e la percezione del rischio alimentare nei giovani adulti e i relativi comportamenti.

Disegno: studio osservazionale condotto da marzo a ottobre 2022 tramite la somministrazione di un questionario anonimo basato su domande a risposta multipla diffuso attraverso social networks.

Setting e partecipanti: 317 donne e uomini con un’età media di 23,6 ± 6,7 anni (71% F, 29% M), principalmente studenti, che hanno compilato il questionario ed espresso il proprio consenso all’utilizzo dei dati personali per fini di ricerca scientifica.

Principali misure di outcome: conoscenza, attitudini e percezione del rischio alimentare nella popolazione in esame.

Risultati: la maggior parte dei partecipanti ritiene che la sicurezza alimentare influenzi molto la propria salute. I principali rischi alimentari percepiti sono la presenza di pesticidi, la contaminazione batterica e virale, i residui di antibiotici e/o ormoni e le microplastiche. Più della metà ritiene di essere scarsamente informato sui rischi associati al consumo di cibo. La fiducia nei confronti dei dati provenienti dalle evidenze scientifiche e dai medici è alta, mentre per quelli che provengono dalle istituzioni europee e dal governo italiano è bassa. La quasi totalità ritiene che le autorità pubbliche dovrebbero fornire maggiori informazioni. 

Conclusioni: dai dati presentati, emerge una buona conoscenza dell’importanza della sicurezza alimentare per la salute, anche se la maggior parte non si sente abbastanza informato. La valutazione della percezione del rischio e dei fattori che la influenzano è di fondamentale importanza per il successo dell’informazione/comunicazione sulla sicurezza alimentare e per l’empowerment del consumatore.

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